Tuesday, September 3, 2013

LEŞ FERİT EDGÜ TOPLU ÖYKÜLER



les ferit edgu toplu oykuler 1


Ferit Edgü, kültür sanat dünyamızın saygın isimlerinden. 50 kuşağından, yani ilk eserlerini 1950'lerde veren yazarlarımızdan, Demir Özlü gibi. O kuşağın birçok üyesi gibi 20'li yaşlarını eğitim, sanat ve deneyim için Paris'te geçirenlerden olan Edgü, resim, edebiyat, felsefe, şiir gibi birçok dallarda eğitim alıp ürün veren araştırmacı yazarlarımızdan biri.

Toplu Öyküler'deki Geçişler öyküsünde de bu günlerden bir kesit sunuyor. Paris'te 1960 yılında sanatçıların uğrak yeri Cafe Select'de Demir Özlü, Abidin Dino, Fikret Mualla, Leopold Levy, Samuel Beckett, Yüksel Arslan, Kuzgun Acar, Giacometti, Ahmet Hamdi Tanpınar, Selim Turan, Güner Sümer gibi ünlü sanatçılar günlerini bu kahvede geçirmektedir.

Bu kuşağın temsilcileri daha sonra örneğin 1970'lerde genelde Beyoğlu çevresinde toplanırlardı, Atilla İlhan da aralarında. Yazarların anılarından öğreniyoruz bunları. Markiz, Lebon, Degüstasyon ve Çiçek Pasajı gibi mekanlar.

Ferit Edgü, resim ve sanat eğitiminden sonra Türkiye'ye döndüğünde Türkiye'nin doğusunda yaşıyor bir süre, ilk romanları da bu deneyiminden çıkıyor. Daha sonra bu günleri, Hakkari'de Bir Mevsim adlı kaliteli filmde görselleştirilmişti.

Edgü'nün Yazmak Eylemi (eylemi yazmak) ve Ders Notları, daha sonra da Yeniden Ders Notları adlı kitapları edebiyatı, yazmayı sevenler için çok etkileyicidir.

Toplu Öyküler'de yazarın daha önce yayınlanmış dokuz öykü kitabı yer almakta, yaklaşık 50 yılın ürünü bu öyküler. Yazarın tanınmış Çığlık, Av, Bir Gemide gibi kitapları da bu toplamın içinde.

Öyküler genelde kısa ve minimal. Minimal elbette kısa demek değil. Az sözle, yalın bir dille, arınmış bir dille bir anlık bir olayı, durumu anlatmak anlamında. Edgü de, Demir Özlü gibi 60'larda moda olan Varoluşçuluk akımından başlıyor ve zamanla giderek minimal dile geçiyor.

Kitaba, çok eski öykülerinden birinin adını veriyor yazar. Leş. Bu adı vermesinin nedeni de edebi bir anı.

Yaşam, ölüm, kısa öyküler, çok kısa öyküler gibi kendi içlerinde bölümleri olan tüm öykü kitapları ve içindeki 181 öykü, hem bir edebiyatçının öykü geçmişini, gelişimini anlamak, dilinin nasıl arılaştığını anlamak hem de tadından yenmez bir edebiyat tadı almak için birebir.

Not:4/4


No comments:

Post a Comment